İngilizce öğrenmek ve geliştirmek için nasıl çalışmak lazım, neler yapmak lazım? Bu yazımızda bu konu hakkında çok beğenip Türkçeye çevirdiğim bir İngilizce makaleyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Gerçekten de başta okullar olmak üzere, bir takım eğitim kurumları ve bireysel olarak İngilizce öğrenmek isteyenlerin bir çoğu, İngilizceyi gramer öğrenmekten ibaret olarak görüyorlar.
Ders kitapları okuyarak İngilizce öğrenmek mümkün olabilir elbette. Ama özellikle İngilizce konuşma konusunda ders kitapları işe yaramaz. O halde mükemmel İngilizce öğrenmenin formülü nedir? Ya da önce şöyle soralım, en önemli İngilizce becerisi nedir? İnsanlarla iyi iletişim kurabilmeniz için sahip olmanız gereken yetenek nedir?
Sözü hiç dolaştırmadan söylemek gerekirse, bir numaralı İngilizce becerisi akıcı bir anlatımdır. Düşünmeden, kafamızda tercüme etmeksizin konuşabilmektir. Akıcılık (fluency), yerli konuşmacılarla kolayca konuşabilmeniz anlamına gelir. Onlar sizi kolayca anlayabilir ve siz de onları kolayca anlayabilirsiniz. İngilizceyi otomatik olarak, anında anlar ve konuşursunuz. Akıcı bir konuşma, sizin İngilizcedeki en önemli hedefinizdir.
Bu konuda yapılan bir çok araştırma sonucuna göre, akıcılığı yakalamanın tek bir yolu var. Ders kitapları okuyarak akıcılığı elde edemezsiniz. İngilizce kurslarına gidip gramer öğrenerek akıcılığı elde edemezsiniz. Kelime listeleri ezberleyerek akıcılığı elde edemezsiniz.
Formül Dinlemektir.
Akıcı İngilizce konuşabilmek için, anlaşılabilir bir İngilizceyi tekrarlı olarak dinlemiş olmalısınız. İşte bu tek yoldur. Harika bir İngilizce konuşabilmek için, İngilizceyi gözlerinizle değil, kulaklarınızla öğrenmelisiniz. Başka bir deyişle, bol bol dinlemelisiniz. Kulaklarınız, kusursuz konuşmanın anahtarıdır.
Peki ama nasıl dinlemeliyiz? Evet, dinlediğiniz İngilizce anlaşılabilir ve tekrarlı olmalıdır. Bu iki kelime de çok önemli: Anlaşılabilir ve Tekrarlı. Anlamazsanız, hiçbir şey öğrenemezsiniz, ilerleyemezsiniz. İngilizce televizyonları izlemek işte bu yüzden işe yaramaz. Orada duyduklarınızın çoğunu anlamazsınız. Ve o, çok zordur, çok hızlıdır.
Açıkca belli değil mi? Eğer anlamazsanız, ilerleyemezsiniz. Yani en iyi İngilizce dinleme malzemeleri, kolay olanlardır. Evet bu doğru, çoğunlukla kolay İngilizce dinlemelisiniz. Çoğu öğrenci, çok zor İngilizce malzemelerini dinler. Onları yeterince anlamazlar, böylece yavaş öğrenirler. Daha kolay İngilizce malzemeleri dinleyin, konuşmanız daha hızlı ilerleyecek. Anlaşılabilirlik formülümüzün yarısıdır.
Anlaşılabilirlik yeterli değildir. Ayrıca pek çok tekrar yapmalısınız. Bir kelimeyi sadece bir kere duyarsanız, yakın zamanda onu unutursunuz. Eğer onu 5 kere duyarsanız, muhtemelen ilerde yine unutursunuz. Yeni bir kelimeyi yada gramer yapısını anında anlayabilir olmadan önce, onları pek çok kere işitmiş olmanız gerekir.
Kaç kere işitmek gereklidir? Pek çok insan yeni bir kelimeyi ebediyen hatırlamak için, onu 30 kere işitmelidir. Bir kelimeyi bilmek ve onu anında hatırlamak için, muhtemelen onu 50-100 kere duymanız gerekiyor.
İşte bu yüzden bir öğrencilerimize, bütün derslerimizi pek çok kere dinlemelerini söylüyoruz. Onlara mini hikâye derslerimizi, kelimeler derslerimizi her gün dinlemelerini söylüyoruz. Onlara her dersimizi toplamda 20-30 kere dinlemelerini tavsiye ediyoruz (Mesela, bir hafta boyunca günde en az iki kere). Yani en önemli iki nokta: Kolay İngilizce malzemeleri dinleyin ve her birini pek çok kez dinleyin.
Etkili Dinleme ve Kusursuz Konuşma
1. “Daraltılmış Dinleme” Uygulaması
“Daraltılmış Dinleme” aynı konu hakkında pek çok şey dinleme anlamına geliyor. Bu teknik, bir sürü farklı konuda dinlemekten çok daha etkilidir. Aynı konuda çok şey dinleyen öğrenciler, farklı konularda çok şey dinleyen öğrencilerden daha çabuk öğrenir ve daha iyi konuşurlar.
Mesela, bir konuşmacı seçip, ondan bir çok şey dinleyebilirsiniz. Onun internetteki tüm ses kayıtlarını, sesli kitaplarını ve tüm konuşmalarını dinleyin. Bu teknik çok güçlüdür çünkü, her konuşmacının kendi gözde kelime hazinesi ve gramer kalıpları vardır. Onlar doğal olarak, bu favori kelimelerini ve gramer kalıplarını pek çok kez tekrar ederler. Aynı kişiden pek çok şey dinleyerek, otomatik olarak pek çok kelime tekrarı yapmış olursunuz. Daha hızlı ve derinden öğrenirsiniz.
Başka bir örnek, bir konu seçip ona odaklanmaktır. Mesela kolay bir kitap okuyabilirsiniz, o kitabın sesli halini dinleyebilir, kitap hakkındaki medyada ve internetteki yorumları (podcast) takip edebilir ve varsa o kitabın filmini izleyebilirsiniz.
2. Dinleme Zamanınızı Bölün
Hiç ara vermeden iki saat boyunca dinlemek mi iyidir yoksa zamanınızı gün boyunca bölmek mi? Evet, dinleme zamanınızı bölmek en iyisidir.
Gün boyunca zamanınızı bölerek daha iyi hatırlar ve daha hızlı öğrenirsiniz. Yani sabahları 30 dakika dinlemek, sonra 30 dakika arabada ya da trende dinlemek, 30 dakika işten eve dönerken ve sonra 30 dakika yatmadan önce dinlemek daha iyidir. Aslında bu tam da bizim öğrencilerimize önerdiğimiz çalışma programıdır.
3. Bir iPod yada MP3 Player Kullanın
Bu aygıtlar harika! Bir tanesinin içine büyük bir dinleme kütüphanesi koyabilirsiniz. Ve böylece İngilizce derslerinizi her yere taşıyabilirsiniz. Bu sayede; yürürken, alışveriş yaparken, arabada, trende, yemek pişirirken… İngilizce öğrenebilirsiniz.
Bir iPod ile yada MP3 Player ile, CD leri düşünmek zorunda değilsiniz. Ayrıca internetten pek çok İngilizce dinleme parçaları bulabilirsiniz. İngilizce dersler, hikâyeler, podcastler, televizyon şovları, röportajlar ve sesli kitaplar bulabilirsiniz. Basitçe onları bilgisayarınıza indirir Mp3 playerinize kolay ve her yerde İngilizce öğrenebilirsiniz.
4. Filmleri Dinleyin
Filmler İngilizce öğrenmek için harikadır ama onları doğru kullanmalısınız. İngilizce bir filmin tamamını izlemeyin. Onu anlamazsınız ve bu yüzden hiçbir şey öğrenmezsiniz.
Her hafta sadece bir sahneyi ya da parçayı izleyin (belki 2-3 dakikalık bölüm olarak) Şu yolu izleyin:
a) İlk olarak, filmi kendi dilinizdeki altyazı ile izleyin. Bu size genel anlamı kavramanıza yardım eder.
b) İkinci olarak, sahneyi İngilizce altyazılı olarak izleyin. Durdurun. Anlamadığınız kelimelerin anlamlarını öğrenmek için bir sözlük kullanın. Yeni cümleleri bir defter oluşturup oraya yazın.
c) Sahneyi birkaç kez İngilizce altyazıyla dinleyin. Bu sefer durdurmadan.
d) Sahneyi birkaç kere altyazısız olarak dinleyin.
e) a’dan d’ye tüm kuralları bir hafta boyunca hergün tekrarlayın.
İkinci hafta, bir sonraki bölüme yada sahneye geçin ve yine tekrarlayın. Bir filmi bitirmek çok uzun zamanınızı alacak. Hiç sorun değil çünkü, anlamanızı ve konuşmanızı çok hızlı ilerleteceksiniz. Bu yöntem güçlüdür, onu kullanın.
5. Aynı Anda Okuyun ve Dinleyin
Birlikte okumak ve dinlemek çok güçlüdür. Bir şeyi dinlediğiniz zaman aynı anda okuyun. Bu sizin telaffuz kabiliyetinizi geliştirecek. Aynı anda hem okuyup hem dinlemek, daha zor olan malzemeleri anlamanıza da yardımcı olur. Okuyarak ve dinleyerek daha hızlı öğrenirsiniz. Bunu birkaç kere yaptıktan sonra, okuma malzemesini bir kenara bırakıp sadece dinleyin. Daha çok anlayacak ve daha hızlı gelişeceksiniz. Daima hem yazılı hem işitsel malzemeler bulmaya çalışın.
Bu konuyla ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşmak için aşağıdaki yorum bölümüne mesajınızı yazabilirsiniz.
Tags: akıcı ingilizce konuşmak, ingilizce konuşabilmek, ingilizce öğrenme
Çok faydalı bir yazı. Teşekkürler.
Merhaba Ali, yorumlarını bizimle paylaştığın için teşekkür ederiz. İngilizce öğrenme konusunda size faydalı olabildiysek ne mutlu bize.
Çok faydalı bir yazı, teşekkür ederim hocam
Beğenmenize sevindim. Ben teşekkür ederim.
Nerden baslicagimi bilmiyordum hep erteliyordum.. yazılarınız çok motive edici çok teşekkür ederim..Allahın izniyle tüm soylediklerinizi uygulucam…
Merhaba Salise, yazılarımızı beğenmenize sevindim. Son söylediğiniz çok önemli. Yazılarımızda anlattığımız konuları öğrenmek yani bilmek yetmez. Mutlaka uygulamak gerekir. Eğer bu tavsiyelerimizi uygularsanız faydasını mutlaka göreceksiniz inşallah.
you’re a good teacher thank for help 😀 😀
Thanks Gamze 🙂
Fatih bey ben sizle beraber ingilizce öğrenmek istiyorum mümkün mü siz bana neyi nasıl dinliyeceğimi gösterseniz
Merhaba Şeyda, burada isim vermek yerine, dinleyeceğiniz şeylerin özelliklerinden bahsediyoruz. Genel olarak kolay ve ilginizi çeken konulara odaklanmanızı öneriyorum. Bu şekilde bol bol İngilizce dinleyin ve kolay hikayeler okuyun.
Fatih bey önceki yorumu yanlışmı anladınız bilmiyorum ama 13 yaşındayım sadece yardım istemiştim en azından sırsıyla neleri izlemeliyim onu söyleyin lütfen sizden çok rica ediyorum
Fatih abi bizi bilgilendirdiğin için teşekkür ederim fakat neleri izlemeliyiz onu da söyleyip bizi daha çok aydınlatır mısınız ben ingilizce müzik dinliyorum türkçe alt yazılı kısa kısa videolarda izliyorum ama sizden ricam neleri izlemeliyim bana söyleyin
Kolay olan ve ilginizi çeken her konuda videolar izleyebilirsiniz. Mesela youtube sitesinde ingilizce olarak videolar arayıp onları izleyebilirsiniz. Bir de Extra English serisi var. Bunu İngilizce alt yazılı olarak takip edebilirsiniz.
O izlediğim videolar ellen showun bölümleri
Bencede mantıklı olan budur. Bende mp3 formatında konuşmalar var onları sürekli eş zamanlı tekrar ederek dinliyorum bu bir tahta karşısında avalom avalom bakmaktan daha iyi oluyor